תופעות הלוואי והסיבוכים הנפוצים לשימוש בהורמונים לתסמונת השחלות הפוליציסטיות:
גירוי יתר שחלתי, הריון מרובה עוברים, תסביב שחלתי, עלייה במשקל, שינויים במצבי הרוח והפרעות הורמונליות שונות.
"מעגל הקסם" של הטיפול התרופתי: אחת מתופעות הלוואי השכיחות של האיקקלומין היא פגיעה בריר של צוואר הרחם וברירית הרחם. ריר צוואר הרחם הינו נוזל המופרש מצוואר הרחם לקראת הביוץ ומשמש כחומר משמר לזרע, המאפשר לו לשרוד עד הגעתו לביצית. כאשר יש ירידה בכמות ובאיכות ריר זה, סיכויי הזרע לשרוד את המסע אל החצוצרה ולהפרות את הביצית יורדים משמעותית. רירית הרחם היא רקמה- שכבה פנימית של הרחם, הנפרדת ומתמוססת כל חודש עם הווסת ומתחדשת במהלך החודש הבא. כאשר ביצית נקלטת, העובר שנוצר אמור להשתרש ברירית הרחם. אם הרירית דקה מדי, העובר לא יוכל להשתרש וההריון לא יתפתח. שתי התופעות האלו מצביעות על כך שאיקקלומין עשוי למעשה להפחית את הסיכוי להריון טבעי. על מנת לשקם את רירית הרחם שנפגעה מהטיפול באיקקלומין, יתן הרופא לאישה תרופות כמו אסטרופם או פרוגינובה – כדורים המכילים אסטרוגן. העוזרים להתעבות רירית הרחם. אחת מתופעות הלוואי של כדורי האסטרוגן היא העלאת רמת הסוכר בדם והפחתת יעילות תרופות כמו מטפורמין או גלוקופאז' שייתכן והאישה נוטלת על מנת להפחית את רמות הסוכר בדם. העלאת רמות הסוכר בדם עשויה למעשה להחמיר את הסימפטומים של תסמונת השחלות הפוליציסטיות.
תופעות לוואי לטווח ארוך: טיפול מתמשך באיקקלומין ובתרופות המכילות אסטרוגן מגביר את הסיכון ללקות בסרטן השד. אסטרוגן עלול גם להגביר את הסיכון לסרטן רירית הרחם- אשר גבוה גם כך אצל הסובלות מתסמונת השחלות הפוליציסטיות. נטילת אסטרוגן עלולה להיות מסוכנת גם בטווח הקצר בנשים עם גורמי סיכון לקרישיות יתר.
לסיכום
כפי שמתואר לעיל לטיפול ההורמונלי לשחלות פוליציסטיות יכולות להיות תופעות לוואי קשות. הרגישות והתגובה משתנות מאישה לאישה. ברפואה הסינית ניתן לטפל בבעיה זו בעזרת דיקור סיני וצמחי מרפא שאין להם תופעות לוואי כלל.