רפואת נשים

טיפול בכאב

הפרעות עיכול

מע' חיסון ונשימה

בעיות עור

הפרעות רגשיות

אונקולוגיה

תפריט רפואת נשים התקשר 050-7903361 ווצאפ
טלפון 050-7903361

כאב פות- וולוודיניה, וסטיבוליטיס, וגיניסמוס

כאב בפות לעתים רבות מלווה בתחושות צריבה, שריפה, עקצוץ, דקירות או גרד עז בשפתי הפות ו/או פתח הנרתיק. יש מקרים שהכאב מורגש רק בחדירה או בזמן קיום יחסים ויש שמופיע בלי כל קשר. כאב וגרד בפות הם אחת מהבעיות היותר מטרידות שפוגעות באיכות חייהן של הסובלות ממנה.
אין נתונים מדויקים על שכיחות הבעיה, הערכה היא שבין 5-15% מהנשים סובלות מכאב וגינלי ברמת חומרה משתנה. כאבי פות מסווגים ל: ולוודניה, וסטיבוליטיס, וגיניסמוס או וולוווגיניטיס
המאמר הבא מסביר ומפרט את ההבדלים, הגורמים והטיפול טבעי באמצעות דיקור סיני:

מהי וולוודיניה
המונח וולווה= פות, דיניה= כאב, זהו מצב מתמשך של אי נוחות מתמדת ו/או כאב כרוני בפות. מאופיין בתחושת בערה, צריבה, דקירה, גירוי מכאיב או עור משופשף באברי המין הנקביים. תחושת הגירוי, מיקומו ומשך הופעתו משתנה מאישה לאישה. הכאב יכול להופיע בכל אזור באיבר המין ולפעמים אף יכול להגיע לאזור פי הטבעת. הכאב יכול להיות קבוע או לסירוגין. לעתים ממוקד ולעתים נרחב יותר. כאשר כאב בפות מופיע לפרק זמן ממושך וללא אבחון של מחלה דלקתית, זיהומית, דרמטולוגית, התסמונת נקראת וולוודיניה. כאשר הכאב מתרכז באזור פתח הנרתיק ומופיע במיוחד בזמן קיום יחסי מין, התופעה נקראת וסטיבוליטיס.

וסטיבוליטיס
זהו סוג של כאב פות הממוקד באזור הווסטיבולה – פתח הנרתיק, מורגש בעיקר בעת ניסיון לחדור לנרתיק בעת קיום יחסי מין, החדרת טמפון או בדיקה גניקולוגית. לעתים מקרין לכיוון הדגדגן, המפסעה, הפירנאום ופי הטבעת. התחושות יכולות להיות כה קשות עד שקיום יחסי מין נהיה בלתי אפשרי ואפילו ישיבה, הליכה או לבישת מכנסיים הדוקים יהיו בלתי נסבלים. וסטיבוליטיס מאובחן ע"פ בדיקת רגישות – על ידי מגע קל באזור פתח הנרתיק, אודם ובצקת ברקמה. השם שניתן למחלה מציין רקמה דלקתית, אך לא ברור אם אכן דלקת היא הגורמת לרגישות הגדולה במקום.

וגיניזמוס/ וגיניסמוס
וגיניסמוס מתייחס לכווץ לא רצוני ומתמשך של שרירי רצפת האגן, המביא לכאב בניסיון חדירה לנרתיק, החדירה לנרתיק כואבת ואפילו בלתי אפשרית. וגיניסמוס ו-וולוודיניה יכולים להתקיים בו זמנית או בנפרד זה מזה.

וולוווגיניטיס – ראי מידע מורחב.

הסיבות והגורמים לכאב וצריבה בפות
הגורמים אינם ידועים בבירור, ישנן השערות שונות כמו: פציעה או גירוי באחד העצבים של הפות; רגישות יתר מקומית לפטריות הקַנְדִידָה, תגובה אלרגית לחומרים מגרים מן הסביבה (סבון, חומרי חיטוי, נרות, קרמים); רמות גבוהות של גבישי אוֹקסַלַאט בשתן, כיווץ ממושך של שרירי רצפת האגן. ההסבר המקובל יותר כיום: המקור העיקרי לסימפטומים קשור למערכת העצבית- בהפעלת מערכת הכאב, קשור לתהליך דלקתי עצבי מקומי וכן לסף רגישות עצבית נמוך. כמוכן מיוחסים לתופעה הקשר פסיכולוגי והשלכות פסיכולוגיות על הדימוי העצמי, המיניות והזוגיות.

הגורמים לכאב פות על פי הרפואה הסינית:
  • "חסימות באנרגיית הכבד"– על פי הרפואה הסינית אנרגיית ה"כבד" אחראית על זרימה תקינה של אנרגיה ודם בגופינו ככלל ובפרט באזורים בהם עובר "המרידיאן- ערוץ אנרגיה, של הכבד"- משמע שלוחה של מערכת העצבים. האנרגיה של ערוץ עצבי זה מאד מושפעת ועלולה להיחסם עקב מצבים רגשיים כגון: סטרס, חרדה, בעיות בזוגיות, דיכאון, טראומה נפשית או טראומה פיזית כגון: הטרדה והתעללות מינית, לידה קשה, כירורגיה/ צריבה של הנרתיק וכדומה. כאשר נוצרת חסימה ב"אנרגיית הכבד", אנרגיה ודם לא זורמים בצורה תקינה באזורי הגוף בהם עובר המרידיאן, ביניהם נמנה אזור איברי המין ולכן מופיע כאב, צריבה או חוסר נוחות באזור הנרתיק, השפתיים וסביבתם.
  • "חום, לחות ורעילות במחמם תחתון": "חום לחות ורעילות"- ניתן לתרגם בשפת הרפואה הקונבנציונלית כדלקת, תהליך דלקתי או פטרייתי. "מחמם תחתון" – משמע אזור אנרגתי הנמצא בבטן התחתונה וכולל את הכליות ואברי רצפת האגן: רחם, נרתיק, שלפוחית, דרכי השתן וכדומה. סינדרום זה מתבטא בהפרשות מרובות, צהובות או צהבהבות, מלוות בריח רע או הפרשות מעטות וסמיכות, גרד עז ו/או חוסר נוחות שלעתים מלווה בצריבה, דקירות, אדמומיות ורגישות למגע בפתח הנרתיק וכאב בזמן קיום יחסים. הסבר מורחב במאמר: פטרייה וגינלית.
  • "חוסר יין של כבד וכליות" – המושג "יין" כולל: דם, נוזלי גוף שונים, הורמונים נשיים ועוד. כאשר קיים מצב של "חוסר יין" יופיעו תופעות של חום ויובש. ערוצי האנרגיה של הכבד והכליות עוברים וקשורים למערכת הגניטלית לכן יופיעו תופעות של יובש, שריפה ו/או פציעה בנרתיק, גרד קל עד עז ולעתים הפרשות מעטות אך סמיכות. מצב זה לעתים ילווה בתחושת חום פנימי בגוף או בכפות ידיים ורגליים בעיקר בשעות אחר הצהריים והערב, לפעמים גם יופיעו הזעות לילה ו/או צפצופים באוזניים.
    אלו הם הגורמים השכיחים ביותר אך במציאות לא בהכרח יופיעו בנפרד, במקרים רבים מופיעים בשילוב, לכן חשוב להגיע למטפל מנוסה שידע להבדיל ולאבחן את שורש הבעיה ולתת את הטיפול המתאים.

הטיפול בדיקור סיני לכאב וצריבה בפות:
הטיפול ניתן בהתאם לאבחנה הסינית המפורטת לעיל וכולל דיקור ופורמולת צמחים (במידת הצורך). הטיפול שם דגש על שורש הבעיה ומטרתו להביא לריפוי ואיזון המערכות הפנימיות על ידי:
פתיחה של חסימות אנרגטיות – איזון המערכת העצבית הקשורה לאזור הנרתיק ופתח הנרתיק – לשם הורדת הרגישות העצבית הגבוהה. במקביל תורם איזון זה להרגעה הנפשית הכללית.
סילוק "חום לחות ורעילות''- הדיקור והצמחים מעוררים ומכוונים את הגוף לטפל בדלקת המקומית.
חיזוק והזנה של "יין"– וויסות של המערכת ההורמונלית.
הפגת סטרס וחרדה – במקרה של מצב נפשי מעורער עקב סטרס יומיומי, חוויה טראומטית או חרדות, אני משלבת נקודות שעוזרות לאיזון רגשי – להפחתת סטרס וחרדה. במקרים קשים/ מורכבים כמובן, שממליצה לשלב טיפול פסיכותרפי, טיפול מיני או זוגי. לסיפורי מקרה והמלצות מטופלות ראי מידע מורחב.

אפשרויות הטיפול הגניקולוגי- מערבי:

  1. טיפול מקומי – משחות המכילות סטרואידים, חומר אנטי דלקתי, אנטי פטרייתי, תכשירי אלחוש/ הרדמה (מקומית)- טיפול זה בטוח לשימוש אך מגבלתו העיקרית היא משך הזמן הקצר בו הוא יעיל.
  2. טיפול בכאב – הזרקת אינטרפרון מקומי.
  3. פיזיותרפיה לרצפת האגן – לשחרור מתח שרירים מוגבר ולימוד האישה לשלוט על שרירי האגן ע"י כיווץ והרפיה לפי רצונה. לעתים נעזרים בביו-פידבק.
  4. טיפול פסיכו-סקסואלי – זהו מרכיב חשוב בטיפול. בעבר חשבו שחלק מהאטיולוגיה הוא פסיכולוגי. כיום מקובל שהחלק הפסיכולוגי הוא משני לכאבים. ברוב המקרים ישולב טיפול מיני-קוגניטיבי ועדיף טיפול מיני-זוגי. חשוב לשלב את בן הזוג בטיפול כי גם הוא סובל עקב הכאב ש"הוא גורם" לבת הזוג.
  5. טיפול ניתוחי – כריתת מוקוזת הוסטיבולום. מדובר בטיפול הנתון לוויכוח כיון שהניתוח עלול לגרום לפיברוזיס מקומי משני ועקב כך החמרת הסימפטומים. מקובל לבצע וסטיבולקטומיה רק כשהטיפולים האחרים לא הצליחו.
    למרבה הצער, טיפולים אלה בד"כ לא מעלימים את הבעיה לחלוטין ולא מצליחים להביא לרפוי- כך שאותן נשים לא תהיינה תלויות בתרופות. לכן רב הרופאים נותרים חסרי אונים ומענה מול הבעיה.

המלצות 
בנוסף לטיפול אני ממליצה למטופלות על תזונה בריאה- הכוללת הפחתת סוכרים, הימנעות ממאכלים המכילים קמח לבן ומוצרי חלב המעודדים צמיחה והתרבות של פטריות.
כמוכן מומלץ להימנע ממוצרים העלולים ליצור גירוי בפות – להשתמש בסבונים היפו-אלרגניים ובתחתוני כותנה להימנע משימוש בתחתוניות המכילות בשמים, לעיתים עוזר הפסקת גלולות למניעת הריון ועוד.

לסיכום מניסיוני
מגיעות אליי נשים רבות הסובלות זמן רב מכאב וגינלי מסוג כזה או אחר, ברמות כאב שונות, לאחר שניסו ועברו טיפולים קונבנציונליים רבים ללא הועיל או עם הקלה זמנית בלבד. הן מגיעות מתוך ייאוש, סקפטיות ביותר ולא מתוך אמונה שהטיפול הסיני באמת יעזור להן, כך שמי שחושב ש"צריך להאמין כדי שהטיפול יעבוד" טועה!..ברב המקרים, לאחר שניים עד שלושה טיפולים כאשר מתחילות לראות שיפור הן מתחילות להאמין שזה אכן יכול לעזור להן וברב המקרים יש הצלחה יפה. לחוות דעת והמלצות מטופלים ראי מידע מורחב.

התייעצות עם מומחה

בעיות רפואיות

מסרוני תודה
טיפים והמלצות